Basketregler

Basket är en populär lagsport som spelas av utövare på alla nivåer, från nybörjare till proffs. För att kunna förstå spelet, delta i det eller bara njuta av det som åskådare, är det viktigt att känna till de grundläggande reglerna. Denna artikel ger en översikt över vad basket är, hur en match går till, och vilka de viktigaste reglerna är. Dessutom går vi igenom huruvida det finns några skillnader i regler mellan dam- och herrbasket.

Vad är basket?

Basket är en lagsport som spelas mellan två lag med fem spelare på varje sida. Spelet går ut på att göra poäng genom att kasta en boll genom motståndarlagets korg, som är placerad 3,05 meter över marken. Sporten kräver både skicklighet och taktik, då det ställs höga krav på snabbhet, koordination, bollkontroll och lagarbete. Förutom de fysiska kraven spelar strategisk planering och förståelse för spelet en avgörande roll.

Spelplan och utrustning

Basket spelas på en rektangulär spelplan som är 28 meter lång och 15 meter bred. Varje ände av spelplanen har en korg som består av en cirkulär ring med en diameter på 45 cm, fastsatt på 3,05 meters höjd, och ett nät som hänger ner från ringen. Spelarna använder en basketboll, som vanligtvis är tillverkad av läder eller syntetiskt material, och har en omkrets på cirka 75 cm för herrar (storlek 7) och 72 cm för damer (storlek 6).

Hur går en basketmatch till?

En standardmatch i basket består av fyra perioder, som vardera är 10 minuter långa enligt FIBA-reglerna (internationella regler) och 12 minuter enligt NBA-reglerna (amerikanska regler). Laget med flest poäng när matchen är slut vinner. Om matchen slutar oavgjort efter ordinarie speltid, spelas förlängningar som är fem minuter långa tills ett lag gör fler poäng än det andra.

Krav på spelarna

Varje lag består av fem spelare på planen, men laget har även avbytare som tränaren kan sätta in och ta ut under spelet. Laget leds av tränaren som ansvarar för taktiken och bytena, medan domarna ser till att reglerna följs. Spelarna har olika roller beroende på position: Point Guard (speluppbyggare), Shooting Guard (skytt), Small Forward (forward), Power Forward (kraftforward) och Center (center). Att förstå dessa roller och deras betydelse i lagets dynamik är en viktig del av spelet.

Spelets gång och poängsystem

Spelet startar med ett uppkast, där domaren kastar upp bollen mellan två spelare från varje lag för att avgöra vilket lag som får bollen. När laget som får bollen kommer över mittlinjen (vilket de måste göra inom 8 sekunder) inriktar sig anfallet på att antingen ta sig nära korgen för ett närskott (2 poäng om det går i) eller försöka ett trepoängsskott utanför trepoängslinjen som är 6,75 meter från korgen. Försvarslaget försöker under tiden att återta bollen genom att stjäla den, blockera skott eller ta en missad retur.

Under matchens gång kan båda lagen få möjlighet till straffkast, som är värda 1 poäng per skott, vilket sker om motståndarlaget begår vissa typer av regelbrott. Hur många straffkast man får beror på situationen men en spelare kan få maximalt tre straffkast.

Viktigaste reglerna i basket

För att basket ska vara rättvist och säkert finns det en mängd regler som tydligt definierar vad som är tillåtet och inte tillåtet på planen. Här är några av de viktigaste reglerna som styr spelet:

Poängsystem och tidsregler

  • Tidtagning: Som nämnts spelas en match i fyra perioder à 10 minuter enligt FIBA-regler. Mellan perioderna är det korta pauser, och halvtidspausen efter de första två perioderna är 15 minuter lång.
  • Poängsystem: Poäng erhålls om bollen går genom motståndarlagets korg. Två poäng ges om det är ett skott inifrån tvåpoängszonen, tre poäng om det är utanför trepoängslinjen och ett poäng för varje framgångsrikt straffkast.

Överträdelser (violations)

Överträdelser är handlingar där en spelare bryter mot reglerna utan att någon kontakt med motståndaren uppstår. Här är några av de vanligaste överträdelserna:

  • Dubbeldribbling: När en spelare dribblar bollen, stannar och sedan börjar dribbla igen.
  • Stegfel: När en spelare tar fler än två steg utan att passa eller dribbla bollen.
  • 3-sekundersregeln: En anfallsspelare får inte vara i motståndarlagets målfält i mer än tre sekunder så länge laget är i anfall.
  • 8-sekundersregeln: Laget måste föra bollen över mittlinjen inom åtta sekunder efter att de har fått kontroll över bollen (t.ex. efter en defensiv retur).
  • 24-sekundersregeln: Laget måste ta ett skott som träffar ringen inom 24 sekunder efter att laget fått kontroll över bollen.

Fouls (Personliga och tekniska fel)

Fouls är regelbrott som innebär fysisk kontakt med motståndaren utöver vad som är tillåtet. Det finns olika typer av fouls, inklusive:

  • Personliga fouls: När en spelare bryter mot reglerna genom att använda händerna, armarna eller kroppen för att hindra eller rubba en motståndare. Fler än fem personliga fouls i en match innebär att spelaren måste lämna planen.
  • Lagfoul: När ett lag begår mer än fyra fouls i en period belönas motståndarlaget med två straffkast för varje foul som begås därefter.
  • Tekniska fouls: Dessa ges för osportsligt uppförande, vilket kan medföra att spelaren blir varnad, bestraffad med straffkast eller till och med utesluts från matchen beroende på brottets allvar.

Skillnader i regler mellan dam- och herrbasket

Trots att spelregler och principer i basket är desamma för både dam- och herrbasket, finns det vissa skillnader som kan påverka spelets dynamik. Den främsta skillnaden ligger i basketbollens storlek. Herrar använder bollstorlek 7 medan damer spelar med storlek 6, vilket gör bollen något lättare och enklare att kontrollera.

En annan skillnad finns i dunkning, som är mer vanligt förekommande i herrbasket på grund av fysiska förutsättningar, men det förekommer även i damernas matcher. Dock sker ingen anpassning i reglerna för detta, och de regler som gäller vid dunkning, som att inte hänga kvar i ringen, är desamma för båda könen.

I Sverige och internationellt strävar man efter att skapa lika förutsättningar för både dam- och herridrott, vilket innebär att regelförändringar mellan könen hålls till ett minimum. Detta gör att strategiska element och baskettekniker är lika viktiga för både herr- och damspelare.

FAQ om basket

Hur många steg får man ta utan att dribbla bollen?

En spelare får ta högst två steg utan att dribbla bollen. Om tre steg tas anses det vara ett stegfel (travelling) och motståndarlaget får bollen.

Kan man starta och stoppa dribbling för att börja igen?

Nej, en spelare som har slutat dribbla får inte återuppta dribblingen. Det kallas för dubbeldribbling och räknas som en överträdelse. Motståndarlaget får i så fall bollen.

Vad händer om en match slutar oavgjort?

Om en match är oavgjord efter ordinarie speltid, spelas förlängningar i omgångar om 5 minuter tills ett lag får fler poäng än motståndaren.

Finns det skillnader mellan reglerna i dam- och herrbasket?

Regelmässigt är skillnaderna små. Det mest märkbara är att damer använder en något mindre och lättare boll (storlek 6) jämfört med herrarnas boll (storlek 7). Alla andra regler, inklusive speltid, fouls och poängsystem, är desamma.