basketplus.se

Basketligan damer

Senaste nytt
Fler nyheter
Tabell & matcher
Tabell
Basketligan damer 2024/25 - Grundserie
# Lag Senaste Ma V F PG-MP P
1.
Luleå
Luleå
20 19 1 804 38
2.
Norrköpings Dolphins
Norrköpings Dolphins
20 18 2 330 36
3.
Högsbo
Högsbo
20 16 4 373 32
4.
Alvik
Alvik
20 13 7 -38 26
5.
Södertälje
Södertälje
20 12 8 136 24
6.
Uppsala
Uppsala
20 9 11 -114 18
7.
AIK
AIK
20 8 12 -100 16
8.
Mark
Mark
20 5 15 -265 10
9.
IK Eos
IK Eos
20 4 16 -234 8
10.
Visby
Visby
20 3 17 -496 6
11.
Östersund
Östersund
20 3 17 -396 6
Visa tabell
Läsvärt
Lagen i Basketligan damer
Om damernas lag i Basketligan Historiskt sett har flera lag varit framträdande och etablerat sig […]
Slutspelet för Basketligan damer
Om slutspelet och hur det går till Slutspelet i Basketligan dam är den avslutande fasen […]
Kommande matcher i Basketligan för damer
Matcher i Basketligan för damer Basketligan för damer fortsätter att bjuda på spänning när höstsäsongen […]
Spelschema
Spelschemat för Basketligan Damer Spelschemat för Basketligan damer omfattar grundserien, slutspelet och eventuella kvalmatcher. Under […]

Historia

Handboll har en stark och lång tradition i Sverige, och damernas högsta liga har utvecklats stadigt sedan starten. Den nationella tävlingen för damlag har funnits i olika format och med varierande namn genom åren, men den har alltid varit en betydelsefull del av svensk damidrott. Ligan, som formellt heter SHE, styrs av Svenska Handbollförbundet och är den högsta ligan för damhandboll i landet.

Damernas handbollsliga etablerades under början av 1970-talet då organiserad handboll för damer växte i popularitet. Utvecklingen drevs av både föreningar och det nationella förbundet, i en tid då svensk herrhandboll redan hade uppnått internationella framgångar. Genom åren har ligans struktur förändrats, men mästerskapet har alltid varit en plattform för de bästa klubblagen att konkurrera på nationell nivå. Lag som tar hem titeln bekräftar sin plats som ledande inom svensk handboll.

Genom åren har flera klubbar framträtt som dominanta inom svensk damhandboll. Både storstadslag och lag från mindre orter har satt sina avtryck i ligans historia. Välkända klubbar har utmanat varandra om ligatiteln, medan mindre kända lag har uppnått framgångar som ibland överraskat experter och supportrar.

Framstående lag och historiska vinnare

I svensk damhandbolls historia har flera lag etablerat sig som framträdande inom sporten. Ett av de mest tongivande är IK Sävehof från Partille. Sävehof har under många år varit en dominant kraft i damernas högsta liga och skördat stora framgångar både i ligan och i andra tävlingar, som Svenska Cupen och internationella cuper. Sävehof har under flera säsonger vunnit SM-guld och är en av de mest framgångsrika klubbarna i svensk damhandboll.

Andra framstående klubbar genom historien inkluderar Skuru IK, Lugi HF och H 65 Höör. Skuru IK har, förutom Sävehof, ofta varit ett av topplagen och har konkurrerat om SM-titeln vid flera tillfällen. H 65 Höör från Skåne har också blivit ett hot mot de traditionella topplagen och etablerat sig som en seriös utmanare.

Under de senaste decennierna har dessa klubbar format svensk damhandboll genom sina topprestationer och utveckling av talanger som senare gjort internationell karriär. Flera spelare från den svenska ligan har gått vidare till stora klubbar utomlands efter att ha visat sin skicklighet här.

Ligans upplägg

Grundserien

Damernas högsta liga består vanligtvis av 12 lag (men antalet kan variera beroende på beslut från Svenska Handbollförbundet). I grundserien möter lagen varandra i dubbelmöte, där varje lag spelar en hemmamatch och en bortamatch mot varje motståndare. Det resulterar i totalt 22 omgångar för varje lag.

För varje match i grundserien tilldelas poäng – två poäng för vinst, en poäng för oavgjord och noll poäng för förlust. När grundserien är färdig placeras lagen i tabellen baserat på antalet poäng, där de bäst placerade lagen går vidare till slutspelet.

Slutspelet

Slutspelet är den mest spännande delen av säsongen, där de bästa lagen från grundserien gör upp om SM-titeln. Vanligtvis går de åtta bästa lagen från grundserien vidare till kvartsfinalerna, som spelas i bäst av fem matcher. Vinnarna från kvartsfinalerna avancerar till semifinalerna, och till sist möts de bästa lagen i en final för att avgöra säsongens mästare. Finalen spelas också i bäst av fem matcher, och vinnaren kröns till svensk mästare i damhandboll. Slutspelet får stor uppmärksamhet både från media och supportrar.

Statistik och trender

Damernas handbollsliga har under åren utvecklat en bred uppsättning statistik som lyfter fram olika aspekter av spelet. Målskillnad, räddningsprocent för målvakter och tekniska fel är några av de områden som dokumenteras och analyseras efter varje säsong. Under senare år har en intressant trend varit att målfrekvensen har ökat, och vissa lag har utvecklat ett snabbare och mer offensivt spel än vad som tidigare varit vanligt.

Lag som IK Sävehof och Skuru IK har konsekvent presterat starkt, särskilt i offensiven. Samtidigt har klubbar som H 65 Höör visat starkt defensivt spel, i synnerhet genom sina målvaktsinsatser. Många coacher och analytiker granskar också statistik som antalet mål per match, assist och individuella prestationer för att förbättra sina lag under säsongen.

Tabellen i damernas högsta liga är alltid en spännande indikator på vilka lag som har bäst chans att gå långt i slutspelet. Lag med stark poängsamling och positiv målskillnad i grundserien brukar också prestera väl i slutspelet.

Kval

Kval till den högsta ligan

Kval till damernas högsta liga innebär att vissa lag kan riskera att åka ur ligan, medan andra har chansen att ta sig upp. Efter att grundserien och slutspelet är avslutade, placeras de två sämst presterande lagen i botten av tabellen i ett negativt kval, där de möter topplagen från Allsvenskan (den näst högsta divisionen för damer). Vinnarna i kvalet får antingen sin plats i den högsta ligan bekräftad eller tar plats från de lag som degraderas till Allsvenskan.

Det är ofta ett dramatiskt kval där mycket står på spel. För de lag som vinner Allsvenskan och lyckas i kvalet innebär det en stor sportslig och ekonomisk uppgradering att spela i den högsta ligan.

Antal deltagande lag

Damernas högsta liga består vanligtvis av 12 lag, men detta kan variera beroende på ligans aktuella upplägg och struktur, samt beslut från Svenska Handbollförbundet. De deltagande lagen kommer från olika delar av Sverige, från storstäder till mindre orter, vilket bidrar till spännande variation i spelstilar och utmaningar.

Klubbarna arbetar ständigt med sina ungdomsakademier och utvecklar sina spelartrupper för att främja en jämn och konkurrenskraftig liga, även om vissa lag ofta seglar upp som starka favoriter.